De beste aanbiedingen voor hotels en vliegtickets, errorfares en prijsfouten op VakantieFouten.nl

[Guide] Vliegen en Hotels tijdens de Corona uitbraak

maart 12, 2020

Met de huidige COVID-19 (ook wel Corona virus genoemd) uitbraak, is het voor koopjesjagers het moment om lekker op vakantie te gaan. Vliegen is nog nooit zo goedkoop geweest, 5-sterren hotels zijn te boeken tegen de prijzen van een hostel en alle bezienswaardigheden zijn opeens rij-loos te bezoeken. Maar hoe ga je hier nou verstandig mee om?

Let op: De informatie op deze pagina is geen medisch advies! Wees altijd op je hoede voor misinformatie en volg altijd het advies op van de locale en je eigen overheid. Betrouwbare informatie is te vinden op de website van het RIVM, Schiphol en bij je luchtvaartmaatschappij. De informatie op deze pagina is puur informatief, kan fouten bevatten en is zeker niet de enige waarheid! Reis verstandig en hou ook altijd rekening met je eigen situatie. Neem geen onnodige risico’s!

Hoe begon het ook al weer?

Het coronavirus verwijst naar een groep virussen die afkomstig zijn van dieren en die van dieren op mensen kunnen worden overgedragen. De naam is afgeleid van het Latijnse woord “corona” en verwijst naar de kroonvorm van het virus onder een microscoop. Het coronavirus omvat een familie van ziekten die variëren van een verkoudheid tot het meer sinistere Severe Acute Respiratory Syndrome (SARS). Echter, het virus dat momenteel wereldwijde paniek veroorzaakt is een stam die het nieuwe coronavirus wordt genoemd – en het is nog nooit eerder aangetroffen.

De stam werd voor het eerst geïdentificeerd op een zeevruchtenmarkt in de stad Wuhan in Midden-China, waar vlees en levende dieren werden verkocht, waardoor velen het virus via dieren op de markt hebben opgelopen. De markt is sinds 1 januari 2020 gesloten.

De situatie op dit moment

Het explosieve groeiend aantal gevallen van het coronavirus en het groeiende aantal sterfgevallen heeft wereldwijd gevolgen voor het reizen, waardoor grote conferenties zoals het ITB van Berlijn – het grootste reis- en toeristische evenement in de wereld – moeten worden geannuleerd. Ook musea zoals het Louvre in Parijs, luchtvaartmaatschappijen die vluchten annuleren en bedrijven die zakenreizen annuleren. Volgens een recente enquête van de Global Business Travel Association (GBTA) bij 401 bedrijven meldt 65% dat zij vergaderingen of evenementen hebben geannuleerd als gevolg van het coronavirus. De reisapplicatie Hopper analyseerde miljarden prijzen van vliegtickets en zoektochten naar vluchten om te zien hoe het coronavirus het reizen beïnvloedt en merkte op dat de vraag naar reizen voor veel internationale bestemmingen keldert.

Het RIVM beveelt aan dat alle reizigers niet-essentiële reizen naar China, Iran, Zuid-Korea en Italië vermijden en dat oudere volwassenen of mensen met een chronische medische aandoening overwegen hun reis naar de zogenaamde gele gebieden uit te stellen. Maar moeten andere mensen hun reis annuleren, uitstellen of zich onthouden?

Niet noodzakelijkerwijs, zei Larry Burchett, een ER arts en gecertificeerde huisarts gevestigd in Sonoma, Bakersfield en Los Angeles. “Dit kan een kans zijn voor jonge, gezonde mensen om te profiteren van goedkope vakanties,” zegt Burchett.

Volgens de CDC-richtlijnen kunnen gebieden in Watch Level 1 (in wezen elke plek die niet specifiek moet worden vermeden) worden bezocht zolang er geen tussenstop in een geïnfecteerd gebied nodig is om er te komen. In feite raadt het CDC, net als het RIVM, niet aan om de reis naar die gebieden te annuleren of uit te stellen, omdat het risico om daar met covid-19 geïnfecteerd te raken laag wordt geacht.

Is het veilig om te vliegen?

Veel luchtvaartmaatschappijen hebben hun diensten naar China opgeschort of drastisch teruggeschroefd, waaronder British Airways, United Airlines, Lufthansa, Air Asia, Air India, Finnair en Cathay Pacific.

Terwijl veel luchtvaartmaatschappijen hebben afgezien van wijzigingskosten of terugbetalingen hebben aangeboden voor vluchten in en uit China, verschilt het beleid van de individuele luchtvaartmaatschappijen. Er zijn dus wel degelijk mensen geld kwijt geraakt omdat hun vlucht opeens niet meer vertrok.

Wereldwijd nemen luchtvaartmaatschappijen extra maatregelen om ervoor te zorgen dat de cabines voor de passagiers extra gedesinfecteerd zijn, om het risico op besmetting met het virus tot een minimum te beperken en de verspreiding ervan tegen te gaan. Dit omvat strikte desinfectie van de oppervlakken en de inrichting, zoals persoonlijke televisieschermen, eettafels, babybaskettafels en armleuningen aan boord van het vliegtuig na elke vlucht.

Ben je verzekerd voor schade via je reisverzekering als gevolg van het coronavirus?

Voor het coronavirus kan het zo zijn dat als u uw verzekering heeft afgesloten voordat het een “bekende gebeurtenis” werd (d.w.z. gepubliceerd op websites van de overheid en in de media), u meer kans heeft om eventuele annuleringskosten te claimen – dat wil zeggen, als uw polis is afgesloten voor 23 januari 2020. Als de polis na die datum is afgesloten, is het mogelijk dat u niet gedekt bent.

Als u wel een reisverzekering/annuleringsverzekering heeft, maar uw reisplannen naar China of en ander COVID-19 gebied wilt annuleren vanwege het coronavirus, moet u contact opnemen met uw provider om de bijzonderheden van uw dekking te bespreken. Als u zich wilt houden aan uw reisplannen, is het raadzaam om te controleren op waarschuwingen van de voordat u naar het buitenland vertrekt.

“In het algemeen zal de annulerings- of reisverzekering worden geactiveerd wanneer de overheid alle reizen of alle, behoudens essentiële, reizen naar een gebied ontraad”, zegt Su Crown, van de Association of British Insurers (ABI).
“De reisverzekering is niet bedoeld om ‘geen wens om te reizen’ te dekken wanneer het RIVM-advies niet is gewijzigd om reizen af te raden.”

Gratis omboeken

Zoals we al eerder melden is het al een tijd mogelijk om gratis je vlucht bij KLM om te boeken, maar bijna alle maatschappijen hebben dit aangepast. Neem gewoon even contact op met je luchtvaartmaatschappij als je hier vragen over hebt.

Als reizigers rechtstreeks bij een luchtvaartmaatschappij hebben geboekt, kunnen ze hun vlucht meestal online annuleren of wijzigen. Maar als ze gebruik hebben gemaakt van een website van derden zoals Expedia moeten ze meestal hun reisroute wijzigen bij die maatschappij en niet bij de luchtvaartmaatschappij.

Heb ik recht op extra compensatie?

De consument hoeft geen extra compensatie verwachten voor geannuleerde reizen – of in gevallen waarin luchtvaartmaatschappijen vluchten annuleren vanwege de uitbraak. De Europese wetgeving beschermt reizigers op alle vluchten vanuit de Europese Unie en op vluchten naar de EU met in de EU gevestigde luchtvaartmaatschappijen, waardoor zij tot 700 dollar compensatie per persoon kunnen ontvangen voor vluchten die binnen 14 dagen na het opstijgen of met aanzienlijke vertraging worden geannuleerd.

De wet bevat echter een bepaling die luchtvaartmaatschappijen vrijstelt van deze eis als de annulering buiten hun macht lag. “In het geval van het coronavirus, aangezien dit een buitengewone omstandigheid is en luchtvaartmaatschappijen annuleren om de veiligheid te beschermen, kunnen reizigers geen compensatie eisen, maar hebben ze wel het recht om hun tickets terug te krijgen”, aldus Christian Nielsen, hoofd juridische zaken bij AirHelp, een organisatie die zich bezighoudt met het bepleiten van luchtvaartpassagiers.

Hoe zit het met al die gecirculeerde lucht in vliegtuigen?

Reizen per vliegtuig verhoogt volgens de Wereldgezondheidsorganisatie niet noodzakelijkerwijs het risico om een overdraagbare ziekte op te lopen meer dan in vergelijking met een ander soort massatransport, aangezien ventilatiesystemen in vliegtuigen filters gebruiken om bacteriën en virussen op te vangen voordat de lucht opnieuw wordt gecirculeerd.

“Ventilatiesnelheden zorgen voor een totale luchtverversing van 20 tot 30 keer per uur. De meeste moderne vliegtuigen hebben recirculatiesystemen, die tot 50% van de cabinelucht recyclen. De gerecirculeerde lucht wordt meestal door HEPA-filters (High Efficiency Particulate Air) geleid, van het type dat wordt gebruikt in operatiekamers van ziekenhuizen en intensive care-afdelingen, die stofdeeltjes, bacteriën, schimmels en virussen opvangen.

“Overdracht van de infectie kan plaatsvinden tussen passagiers die in hetzelfde gebied van een vliegtuig zitten, meestal als gevolg van een besmette individuen die aan het hoesten of niezen zijn, of door aanraking”, aldus de WHO op haar website. “Dit is niet anders dan bij elke andere situatie waarin mensen dicht bij elkaar zitten, zoals in een trein of bus of in een theater.”

Reizigers moeten nog steeds desinfecteren waar ze zitten in het vliegtuig, hun handen vaak wassen, hun gezicht niet aanraken en proberen uit de buurt te blijven van mensen die hoesten of niezen, ongeacht waar of hoe ze reizen. Reisbureau AAA raadt ook aan dat mensen die naar het buitenland reizen alle benodigde documentatie meenemen, waaronder ziekteverzekeringskaarten, handontsmettingsmiddel en extra medicatie.

Nog niet genoeg gelezen?

VakantieFouten
Logo
Nieuwe Account Aanmaken
Herstel Wachtwoord