De beste aanbiedingen voor hotels en vliegtickets, errorfares en prijsfouten op VakantieFouten.nl

Hoe kunt je zo milieu bewust mogelijk zijn tijdens het vliegen?

januari 7, 2020

Vliegen verbindt mensen uit verschillende culturen over de hele wereld, maar het vliegverkeer heeft ook een negatieve invloed op ons milieu door de uitstoot van koolstof.

Volgens de International Air Transport Association is de wereldwijde luchtvaartindustrie verantwoordelijk voor ongeveer 2 procent van de kooldioxide-uitstoot. Naarmate het luchtverkeer blijft toenemen, zal ook de schade aan ons klimaat toenemen.

Als de recente trans-Atlantische oversteek door de klimaatveranderingsactiviste Greta Thunberg u reden heeft gegeven om na te denken over de impact die uw eigen reizen hebben op het klimaat, dan is er genoeg te doen om uw eigen CO2-voetafdruk te verminderen. Deze suggesties zijn een uitstekende plek om te beginnen.

Is voor de korte afstand het vliegtuig wel de beste optie?

Als u reist tussen Amsterdam en Munchen, Amsterdam en Londen, Parijs en Eindhoven, of andere nabijgelegen steden, kies dan voor weg- of spoorvervoer in plaats van te vliegen. Helaas, het zal waarschijnlijk een paar extra uren duren voor de reis, maar u zult uw kooldioxide-uitstoot verlagen. Reizen onder de 600 km zijn namelijk energiezuiniger om af te leggen met een trein, bus, of zelf de auto.

Ga voor de Non-stop vlucht

Het kost misschien wat extra, maar non-stop vliegen is beter voor het milieu. Niet alleen bespaart het u kostbare tijd door u een overstap te besparen, maar één vlucht kost minder energie dan twee. Vliegtuigen verbruiken ongeveer 25% van de brandstof tijdens het opstijgen en zijn veel zuiniger als ze eenmaal op kruishoogte zijn.

Super lange vluchten vereisen meer brandstof

Het is duidelijk dat een zeer lange vlucht meer brandstof nodig heeft, en al die brandstof voegt gewicht toe aan het vliegtuig, waardoor het minder energiezuinig is en de CO2-voetafdruk toeneemt. Een ideale reis, in ieder geval in termen van brandstofefficiëntie, zou ongeveer 3.000 mijl zijn.

Langzaam reizen is beter voor u en de planeet

Als je de moeite neemt om over een oceaan te vliegen, maak het dan in ieder geval de moeite waard en blijf nog wat langer. En als u bijvoorbeeld een grote tour door Europa plant, boek dan een enkele retourvlucht en plan de rest van uw reis per trein of bus.

Overweeg groene vliegvelden

De meeste luchthavens zullen een soort recyclingprogramma hebben, maar hoe zit het met de emissieregelgeving voor luchthavenvoertuigen of de richtlijnen voor geluidshinder? Doe een beetje onderzoek en kies een luchthaven met een breed scala aan milieu-initiatieven.

Ga in de economie zitten

Ze zijn niet zo prettig als business class, maar dat is wel het punt. Al die omvangrijke stoelen wegen meer, en zakelijke en eersteklas reizen omvatten meer bijkomende diensten die op hun beurt ook meer afval produceren.

Ondertussen, maken de economie reizigers beter gebruik van de ruimte door meer passagiers over lichtere zetels toe te staan.

Pak minder

Oké, ik kijk jou aan met die 2 grote rolkoffers. Is het echt nodig om al die spullen mee op reis te nemen? Hoe meer je inpakt, hoe meer gewicht je aan het vliegtuig toevoegt, en dus hoe meer energie en brandstof er nodig is om alles in beweging te krijgen. Dus, hoe moeilijk het ook is, probeer alleen in te pakken wat je nodig hebt.

Probeer Plastic te vermijden

Hier is een leuke uitdaging voor uw volgende reis. Probeer te voorkomen dat u plastic gebruikt terwijl u van A naar B vliegt. Dat betekent dat u geen plastic rietjes of flessen gebruikt. En let op alles wat de stewardess je in plastic verzegeld aanreikt. Plastic koptelefoon gewikkeld in plastic. Een deken verpakt in plastic, samen met een kussen verpakt in nog meer plastic.

Probeer je eigen spullen mee te nemen van thuis uit om te bezuinigen op plastic voor eenmalig gebruik.

Boek met reisorganisaties die compenseren voor CO2-uitstoot

Van luchtvaartmaatschappijen tot touroperators, de meeste reisorganisaties bieden manieren om koolstof te compenseren. Waarom geef je je geld niet aan hen? Sommige luchtvaartmaatschappijen werken ook samen met programma’s waarmee u koolstofcompensaties kunt kopen die in verhouding staan tot uw vlucht.

Soms kunnen die compensaties in de vorm van bomen worden geplant of in biobrandstof naar toekomstige vluchten toe, zoals SAS onlangs is begonnen te doen. Natuurlijk kunt u ook onafhankelijk van uw luchtvaartmaatschappij een CO2-compensatieplan aanschaffen.

Geef het vliegen op voor een jaar

Het is duidelijk dat hoe minder vluchten je neemt, hoe beter voor het milieu. Wat denk je? Zou het lukken om het vliegen op te geven tot maximaal 1 keer per jaar?

Als u uw reis beperkt tot één echt epische langere reis per jaar, zou u ook genoeg tijd hebben om te sparen en er een vakantie van te maken om nooit meer te vergeten.

Controleer de Carbon Footprint Calculator

Om een idee te krijgen van wat uw compensatiedoelen moeten zijn, voert u de kilometerstand van uw reis in een carbon footprint calculator in. U vindt veel verschillenden mogelijkheden online, en veel van deze rekenmachines sturen u door naar offsetprogramma’s waar u de compensatie gelijk kan kopen.

Elke kleine beetje helpt

Van het aangaan van een koolstofcompensatieprogramma of het vermijden van plastic voor eenmalig gebruik, welke kleine actie je ook kunt ondernemen om de klimaatverandering tegen te gaan, het kan echt een verschil maken. Denk na over wat je gebruikt en waar het naartoe gaat als je klaar bent. Denk aan alle materialen die nodig zijn om je van het ene naar het andere deel van de wereld te vervoeren. Doe je best om een meer milieubewuste reiziger te zijn.

VakantieFouten
Logo
Nieuwe Account Aanmaken
Herstel Wachtwoord